Gemeente dringt verkeersoverlast in winkelgebied terug

Gepubliceerd op: dinsdag 11 februari 2020 | 14:59

Het college van B&W van Nissewaard stelt de gemeenteraad voor ruim € 80.000 uit te trekken om 22 toegangspalen in het winkelgebied in het centrum van Spijkenisse en bij de Boekenberg te vervangen door nieuwe modernere exemplaren. Met deze maatregel verwacht de gemeente de overlast van het bevoorradingsverkeer voor het winkelend publiek te beperken. De stichting BIZ Stadscentrum Spijkenisse heeft de gemeente gevraagd maatregelen te nemen om beter te kunnen handhaven en de overlast terug te dringen.

Overlast
Het bevoorradend verkeer veroorzaakt regelmatig overlast in het stadscentrum. De periode van 7.00 - 12.00 uur is bestemd voor de bevoorrading van de winkels. Buiten die tijden rijdt er echter ook regelmatig bevoorradingsverkeer in het voetgangersgebied. Dat zorgt voor overlast voor het winkelend publiek. Daarom stelt het college de raad voor nieuwe toegangspalen bij tien toegangen tot het voetgangersgebied in het winkelgebied van het centrum van Spijkenisse te plaatsen.

Sloten en sleutels
Uit het onderzoek blijkt dat de nieuwe palen vele voordelen biedt. Zo zijn deze palen voorzien van een zogenoemd dubbel-slotensysteem. De hulpdiensten kunnen het ene slot gebruiken en alleen ontheffingshouders, zoals chauffeurs van bevoorradingsverkeer kunnen het andere slot gebruiken. De sleutel voor de ontheffinghouder blijft in de paal zitten, zolang deze in het wegdek is verzonken. Om zijn sleutel weer terug te krijgen, moet de gebruiker dan de paal bij vertrek weer omhoog doen.

Wethouder Soeterboek: "Dit is een groot voordeel ten opzichte van de huidige palen. Die bleven vaak naar beneden staan als de gebruiker vergat hem weer omhoog te doen en de sleutel was makkelijk na te maken. Met als gevolg dat het bevoorradingsverkeer ook buiten de genoemde tijden het winkelgebied ongeoorloofd kon inrijden, met alle overlast voor het winkelend publiek van dien. Behalve deze nieuwe palen, blijven we natuurlijk ook handhaven en de chauffeurs informeren over de nieuwe maatregelen."
 
Operationeel
Als de gemeenteraad het voorstel van het college overneemt, kunnen de voorbereidende werkzaam-heden binnenkort beginnen. De verwachting is dat de nieuwe palen dan in het najaar  operationeel kunnen zijn. Met de maatregelen wordt het verblijfsgebied van het stadscentrum niet alleen een stukje veiliger, maar draagt het ook bij aan een gastvrijer centrum voor het winkelend publiek.

Voorne-Putten Business Plaza is een initiatief van Business Plaza Nederland. Het doel van Voorne-Putten Business Plaza is om ondernemers uit Voorne-Putten een platform te bieden om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL