Bijna 40 organisaties ondertekenen Nissewaards beweegakkoord

Gepubliceerd op: donderdag 30 januari 2020 | 11:39

Dit jaar gaan organisaties uit de sportwereld hun samenwerking met het bedrijfsleven, onderwijs en zorg- en welzijnsorganisaties flink verstevigen. Samen gaan zij aan de slag om Nissewaard nog meer in beweging te krijgen. De ambities zijn vastgelegd in een lokaal akkoord Sport en Bewegen dat alle partijen op 27 januari 2020 hebben ondertekend tijdens het jaarlijkse sportgala van Nissewaard.

"De acties uit het sportakkoord zorgen ervoor dat iedereen kan sporten en bewegen op zijn eigen niveau." Donna Jansen, stuurgroeplid
 
"Het is fantastisch om te zien hoe deze handschoen samen opgepakt is. We wilden heel graag een lokaal beweegakkoord van en door de samenleving. Dat zoveel organisaties zich betrokken voelen bij het thema bewegen en zich hier ook actief voor in willen zetten, hadden we niet zo snel verwacht", legt wethouder Martijn Hamerslag uit dat het akkoord geen gemeentefeestje is. "We doen als gemeente uiteraard wel mee, maar zijn geen eigenaar. Het uitvoeringsbudget dat we van het Rijk ontvangen, zal dan ook volledig ter beschikking van het lokale akkoord Sport en Bewegen komen." Daarbovenop reikte Hamerslag namens het college van burgmeester en wethouders een stimuleringsprijs uit van € 10.000 voor de realisatie van de ambities uit het akkoord.

Dit gaat er gebeuren
En ambities zijn er genoeg. De deelnemers ('spelers' genoemd in het akkoord) willen bijvoorbeeld beweegchallenges op scholen gaan organiseren, gratis beweegaanbod voor mensen met een kleine portemonnee realiseren, een gids maken van het huidige beweegaanbod en alle kortingen en regelingen die er bestaan en het aanbod voor ouderen en kwetsbare inwoners versterken. "De acties uit het sportakkoord zorgen ervoor dat iedereen kan sporten en bewegen op zijn eigen niveau. Alle acties zijn bedacht met en door enthousiaste inwoners en organisaties uit onze gemeente", vertelt topsporter rolstoeltennis Donna Jansen, betrokken bij het akkoord als speler en stuurgroeplid.

Iedereen is welkom
Dat er nu een beweegakkoord is gepresenteerd, betekent niet dat de plannen in beton gegoten zijn. "Voor elk thema gaat er een werkgroep aan de slag om de ambities te verwezenlijken. Maar iedereen die zich betrokken voelt en in actie wil komen, blijft welkom om aan te sluiten! De kracht zit hem juist in de brede vertegenwoordiging", aldus Eric de Lange, bestuurslid van de schaakvereniging en als speler en stuurgroeplid bij het beweegakkoord betrokken.

Het akkoord is de opvolger van het nationale Sportakkoord waarin thema's als inclusief sporten, kinderen vaardig in bewegen en een veilig sportklimaat aandacht krijgen. Voor deze lokale editie zijn tijdens drukbezochte bijeenkomsten eigen thema's en ambities gekozen. De deelnemers gaan zich dit jaar inzetten voor inclusief sporten, armoede & bewegen, onderwijs & bewegen, topsport, veilig sportklimaat en een vitaal beweegaanbod.

Wie doen er al mee?
De lijst is lang. Een greep uit de betrokken organisaties, naast meerdere sportaanbieders en basisscholen: JOZ, Pameijer, YOUZ, Food4Life, Bureau Leefstijl, SWO, Albeda College, Argos, Mundo, Smallsteps, de gemeente en Rabobank.

Het volledige sport en beweegakkoord is te vinden op actiefinnissewaard.nl.

Voorne-Putten Business Plaza is een initiatief van Business Plaza Nederland. Het doel van Voorne-Putten Business Plaza is om ondernemers uit Voorne-Putten een platform te bieden om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL